POTRES 2020. - Dosi.HR
Loading…
phone

+385 (1) 2381 005

Nazovi nas.

phone

+385 (91) 133 33 99

Javi nam se Whatsappom

phone

Grada Vukovara 237D

10 000 Zagreb, Hrvatska

Registriraj se

Već si korisnik?

POTRES 2020.

Godinama ulažete u svoju imovinu i vrijeme i novac – gradite svoje malo carstvo, svoju sigurnu luku. No razmišljate li kako financijski zaštiti tu imovinu i osigurati se od rizika koji je mogu uništiti u trenu?

Nedavno je Zagreb i okolicu pogodio značajan potres… 5,5 stupnjeva po Richteru! Najjači u proteklih 140 godina na ovom području! Ništa neobično, govore seizmolozi, jer Zagreb je smješten na seizmički aktivnom području. I već tjedan dana se tlo trese kroz više od stotinu slabijih potresa, što dobro osjete stanovnici sjevernog i sjeveroistočnog dijela grada. A onda je zatreslo i Zadar i Dubrovnik!

Može li nam tko garantirati da se neće opet desiti koji jači potres - pa i jači od ovih u posljednjih 10 dana?  Nitko to ne može garantirati. Potresi se ne mogu predvidjeti.

Hrvatska se nalazi u seizmički vrlo aktivnom području o čemu svjedoče zabilježeni potresi katastrofalnih razmjera u Dubrovniku 1667., Zagrebu 1880., Makarskoj 1962., Stonu 1996. godine.

Nakon snažnog potresa u Skopju 1963.godine promijenio se način gradnje objekata na ovom području - zgrade su otpornije na potrese, a to se vidi iz posljedica ovog potresa – najjače su stradale zgrade građene prije tog vremena. Zato i osiguravajuća društva primjenjuju različite cijene ovog osiguranja u ovisnosti od činjenice je li objekt koji se osigurava izgrađen prije ili nakon 1964.godine!

Kao dobri vlasnici i gospodarstvenici bilo bi logično da u redovne troškove ukalkuliramo trošak osiguranja – makar za slučajeve katastrofa kao što su požar i potres.

Pritom požarno osiguranje predstavlja osnovno osiguranje, a osiguranje od potresa je dodatno pokriće. Kako se radi o dobrovoljnom osiguranju, nažalost, samo mali postotak imovine u Republici Hrvatskoj je osiguran od potresa!

Naime, ovo osiguranje nije jeftino -  zbog nemogućnosti predviđanja nastupanja događaja i potencijalno katastrofalnih materijalnih posljedica. No, uz ugovaranje franšize (između 2 i 20%) moguće je sniziti cijenu ovog osiguranja. Pritom je potrebno voditi računa ugovara li se franšiza u odnosu na osiguranu svotu oštećenog ili uništenog predmeta osiguranja ili u odnosu na iznos nastale štete!

Važno je naglasiti i da osiguravajuća društva rizikom potresa smatraju tek potrese jačine 5 ili više stupnjeva po Mercalli- Cancani- Siebergovoj ljestvici. Pod jednim osiguranim slučajem smatraju se sve štete uzrokovane potresom, a koje su nastale unutar razdoblja od 72 (sedamdesetdva) uzastopna sata, računajući od početka potresanja tla.

Kako biste financijski zaštitili svoju imovinu, a pri tome osigurali i sebe od iznenadnih i težih materijalnih gubitaka, važno je svoju imovinu i financijski zaštititi ugovaranjem odgovarajuće police osiguranja. Pri tome je važno izabrati onakvu vrstu sigurnosti koja će najbolje odgovarati vašim potrebama za sigurnošću, ali i podneblju u kojem se vaša nekretnina nalazi, odnosno vjerojatnosti da se nenadani događaj dogodi – izloženost rizicima različita je, primjerice, u Slavoniji u odnosu na dubrovačko područje, primorje, gorsku Hrvatsku, zagrebačko područje itd.

Ovi potresi posljednjih dana podsjetili su nas na nevjerojatnu snagu prirode, kao i činjenicu da živimo na trusnom području i da potresi predstavljaju svakodnevnu opasnost. Zatim, podsjetili su nas i kako je potrebno pravovremeno ulagati u protupotresne mjere – ojačavanjem objekata, kako bi minimizirali nastanak materijalne štete, ali i zaštitili ljudske živote.

I konačno, naučili smo da se sami moramo pobrinuti o zaštiti svojih interesa i kroz ugovaranje osiguranja, jer ne možemo očekivati da će država ili gradovi sanirati štetu u cijelosti na privatnoj imovini! Prema Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/19) člankom 35. propisana je Raspodjela i dodjela sredstava pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda od strane Državnog povjerenstva, te u nastavku dostavljamo poveznicu na navedeni Zakon: https://www.zakon.hr/z/1913/Zakon-o-ubla%C5%BEavanju-i-uklanjanju-posljedica-prirodnih-nepogoda

Zaključno, pozivamo sve vlasnike imovine, kao i one koji imaju interes osigurati imovinu, odnosno koji bi trpjeli štetu u slučaju nastupanja rizika potresa, da zatraže ponude za osiguranje imovine od potresa, jer osiguratelji i dalje nude navedeno pokriće, a nitko nam ne može garantirati da li smo sada sigurni od potresa ili nas čeka novi val potresa.

Budimo odgovorni i osigurajmo se na vrijeme!