Što morate znati ukoliko se odlučite za osiguranje imovine od potresa? - Dosi.HR
Loading…
phone

+385 (1) 2381 005

Nazovi nas.

phone

+385 (91) 133 33 99

Javi nam se Whatsappom

phone

Grada Vukovara 237D

10 000 Zagreb, Hrvatska

Registriraj se

Već si korisnik?

Što morate znati ukoliko se odlučite za osiguranje imovine od potresa?

Prilikom ugovaranja nove police osiguranja imovine, jednako kao i pri proširenju postojeće, ukoliko želite osigurati imovinu od potresa, to trebate posebno napomenuti, jer se radi o dopunskom pokriću osiguranja imovine koje se ugovara uz osnovno osiguranje od požara i nekih drugih rizika

Mnogi nisu ugovarali tu vrstu osigurateljnog pokrića vodeći se računicom da se radi o značajnom trošku ili su pak razmišljali kako potresa nije bilo 140 godina pa su sada opet mirni sljedećih 100 godina.

Ono što je pri ugovaranju police u slučaju potresa iznimno važno jest: koliki je intenzitet potresa i postoji li vezano uz to ograničenje osigurateljnog pokrića?

 

Intenzitet potresa = Snaga udara

Intenzitet potresa se razlikuje u osiguravajućim društvima.

Većina osiguravajućih društava u svojim uvjetima navodi da je šteta nastala potresom, plativa ukoliko se potres u mjestu osiguranja očitovao intenzitetom od 5 ili više stupnjeva više stupnjeva MCS ljestvice (Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice) ili od najmanje 5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici.

U slučaju sumnje u intenzitet potresa, osiguranik će dostaviti potvrdu o intenzitetu potresa na adresi štete od nadležnog geofizičkog zavoda.

Također, pod jednim osiguranim slučajem, smatraju se sve štete uzrokovane potresom, a koje su nastale unutar razdoblja od 72 uzastopna sata, računajući od početka potresanja tla.  

 

 Premija osiguranja

Najvažniji podaci o kojima ovisi cijena osiguranja od potresa su:

-način gradnje nekretnine – masivna, mješovita, slaba,

-mjesto osiguranja - lokacija, te

- godina izgradnje nekretnine.

Promjena standarda izgradnje nekretnine u Republici Hrvatskoj nastupila je 1964. godine, nakon razornog potresa u Skopju.

Za nekretnine građene 1964. i prije  osiguratelji obračunavaju doplatak na premiju/cijenu osiguranja u rasponu od 30% do 50%. 

 

Franšiza

Osiguranje od potresa uglavnom podrazumijeva ugovaranje franšize. Radi se o odbitnoj franšizi koja u svom iznosu podrazumijeva sudjelovanje osiguranika u šteti.

Odbitna franšiza može biti propisana kao:
- postotni iznos od osigurane svote (uz naznaku minimalnog i maksimalnog iznosa u apsolutnom iznosu) – npr. 10% od osigurane svote, minimalno 4.000 kn, maksimalno 40.000 kn; ili kao

Uvjetima osiguratelja i samom ponudom definiran je način na koji se obračunava franšiza. Udio od osigurane svote je obično nepovoljniji za ugovaratelja osiguranja/osiguranika.

Za kraj, posebnu pozornost prilikom usporedbe ponuda treba obratiti na iznos osigurane svote, kao i činjenicu osiguravate li od potresa isključivo građevinski dio kuće ili stana ili uključujete i stvari kućanstva te na odredbu iz uvjeta osiguranja pojedinog osiguratelja – na koji način se obračunava osigurnina nakon osiguranog štetnog događaja – na novu ili na sadašnju vrijednost. Osiguranje na sadašnju vrijednost podrazumijeva umanjenje nove vrijednosti predmeta osiguranja za iznos istrošenosti!

Potres je razorna elementarna nepogoda, kao što smo se, nažalost, imali priliku uvjeriti tijekom nedavnih događaja, stoga nemojte riskirati bez adekvatnog osigurateljnog pokrića jer u par sekundi može se uništiti ono što godinama stvarate.

 

Zatražite ponudu i ugovorite osiguranje na Dosi.hr!